logo

За пациенти

Как функционират бъбреците

Нека се опитаме да си представим какво би станало, ако престанем да очистваме питейната вода поради липса на пречиствателна станция. Със сигурност всички, ползващи тази питейна вода ще се разболеем в кратък период от време.

Въпреки, че ние не го осъзнаваме, нашето здраве зависи от това как пречиствателната станция вградена в нашето тяло си върши работата. Тя има задачата да филтрира токсините и отпадъците от нашата кръв. Тази наша вградена пречиствателна станция са нашите бъбреци. Всъщност работата на бъбреците е да пречистват кръвта.

Далеч по-сложно, отколкото всяка пречиствателна станция бъбреците ни работят за да извършат няколко важни задачи. Те поддържат постоянно нивото на водата и ключовите химически елементи в телата ни. Когато ядем и пием течности, тялото ни приема това, от което се нуждае – енергия, хранителни съставки и вода за да се поддържат жизнените процеси. Остатъците от метаболизма и излишните количества вода, които не са нужни на тялото са отпадъци. Тези отпадъци попадат в кръвта и тя трябва да се пречиства непрекъснато, за да останем здрави. Бъбреците работят чрез филтриране на кръвта. Целта на бъбреците е да се поддържа хомеостазата – вътрешния баланс на вода и химически вещества.

С всеки удар сърцето изтласква порция кръв, която преминава през цялото тяло. Това означава, че здравите бъбреци работят непрекъснато за почистване на кръвта - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Всеки ден, бъбреците отделят около 2 литра излишни течности и химически отпадъци (урина). Капка по капка, урината се събира в пикочния мехур, докато той се напълни и усетим, че имаме нужда и чрез уринирането отстраняваме отпадъците от 

« Обратно